Proljeće je u zraku, priroda se budi, a to možete uočiti i na policama naših prodavnica, i to u odjelu voća i povrća. Svježu salatu imamo već odavno, a stigle su i tikvice te prvi špinat.
Ovosedmičnu ideju za nedjeljni ručak odlučili smo posvetiti povrtnim muffinima koji će vas iznenaditi svojim okusom.
Potrebni sastojci:
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja glatkog brašna
kašika-dvije heljdinog brašna
pola vrećice praška za pecivo
na vrhu kafene kašikice sode
2 jaja
pola šolje jogurta
supena kašika maslinovog ulja
100g mozzarelle
malo soli
jedna tikvica (narendana)
nekoliko listova svježeg špinata sitno nasjeckano
malo palente za posipanje kalupa i malo ulja za premazivanje kalupa
Priprema:
- je izuzetno jednostavna, u dublju posudu pomiješajte suhe sastojke, zatim ulje, a onda i jogurt. Smjesu izmiješajte te dodajte povrće i na kockice sjeckanu mozzarellu. Kalup pomastite i pospite palentom, kako bi kasnije što lakše vadili muffine. Pećnicu zagrijte pa ubacite muffine, pecite na 200 stepeni 20-tak minuta, drvenom čačkalicom provjerite da li su dovoljno pečeni. I to je to, prijatno!