Predstavljamo vam savršen recept za hladne dane – protuupalni potaž od bundeve!
Izuzetno kremast, hranjiv i pun sastojaka koji jačaju imunitet.
Sastojci:
- 1 srednja bundeva (butternut), oguljena i izrezana na kockice
- ½ glavice karfiola
- 1 velika mrkva, narezana
- 1 mali luk, sitno sjeckan
- 3 češnja bijelog luka, sitno sjeckana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice mljevenog đumbira
- 4 šolje povrtnog temeljca
- So i biber po ukusu
Za posluživanje:
- Limun (narezati na kriške)
- Sjemenke bundeve
- Biber
- Pinjoli
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk, bijeli luk, mrkvu, karfiol i bundevu. Dinstajte sve zajedno 5-7 minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte kurkumu, biber, cimet, đumbir, so i povrtni temeljac. Promiješajte i pustite da proključa.
- Smanjite vatru i pustite da lagano kuha oko 20 minuta, dok povrće ne postane potpuno mekano.
- Prebacite smjesu u blender i miksajte dok ne dobijete potpuno glatku čorbu.
- Po potrebi prilagodite začine, a zatim poslužite toplo uz kriške limuna, sjemenke bundeve, biber i pinjole.
Uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj čorbi koja će vas ugrijati i ojačati vaš imunitet!