U toku radne sedmice rijetko imamo priliku pojesti nešto zdravo i „na kašiku“, rijetki su sretnici koji svaki dan sebi mogu pripremiti jedno takvo jelo. Zato, nedjeljom izdvojimo vremena za sebe i poklonimo svom organizmu zdrav i svjež obrok.
Ukoliko ste u nedoumici šta spremiti za nedjeljni ručak, imamo rješenje:
- tikvu očistiti i narezati na kvadratiće, tako napraviti i sa ostalim povrćem. Sve smjestiti u šerpu, preliti vodom, tako da je nivo vode iznad povrća bar dva centimetra. Dodati so, maslinovo ulje, biber, peršun, začine po želji i kuhati dok povrće ne bude mekano.
- kad se povrće skuhalo odlijte malo vode sa strane i sve miskajte štapnim mikserom, ako volite malo gušću supu nemojte dodati vodu koju ste prethodno odvojili, a ako ipak volite da je malo rjeđa dodajte vodu od povrća.
- gotovoj krem supi dodajte malo maslaca, može i vrhnje za kuhanje, te ako je potrebno dodatno začinite.
- ukoliko želite sjemenke od tikve malo popecite te pospite prilikom serviranja, to će dati poseban šmek ovom jelu.