Ukusna, hranjiva, umirujuća kremasta supa od šampinjona okrijepiti će vas i napuniti baterije za sedmicu koja dolazi. Veoma je sita i intenzivnog okusa, zagrijati će vaše tijelo i dušu.
Potrebni sastojci:
malo maslinovog ulja
manja glavica crvenog luka
jedan krompir
350g šampinjona
1dl vrhnja za kuhanje
svježi peršun
so, biber
750ml temeljca (povrtnog ili pilećeg)
Priprema:
Dobar temeljac je ono što vam je najvažnije, samo se odlučite za jednu od dvije varijante. Ako nemate mnogo vremena možete rastopiti kocku (povrtnu ili pileću) i to će biti sasvim dovoljno, obzirom da kocka već sadrži sve potrebne sastojke i arome. Ali svakako preporučujemo onu malo dužu i zahtjevniju opciju: skuhajte crveni luk, peršun, mrkvu i dobar komad domaćeg pilećeg mesa skupa sa kostima.
Kada ste spremili temeljac, ostavite sa strane, očistite šampinjone te sitno nasjeckajte, ostavite nekoliko cijelih koji će vam kasnije poslužiti za dekoraciju. Prodinstajte sitno sjeckani crveni luk, posolite i malo pobiberite zatim lagano podlijevajte temeljcem, dodajte na kockice sjeckan oguljen krompir zatim i šampinjone, pazite da se povrće ne zalijepi za dno šerpe ili da vam ne zagori. Lagano dinstajte, stalno podlijevajući temeljcem. Sačekajte da temeljac proključa, te smanjite vatru, ostavite da se krčka nekih 20-tak minuta. Kada je krompir skuhan i sve ostalo je spremno.
Prespite u blender ili štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete finu kremastu strukturu, za svaki slučaj prije samog miskanja, dio tekućine odvojite kako bi mogli prilagoditi gustinu vašem ukusu.
Ponovo vratite šerpu na vatru, dospite vrhnje za kuhanje i pustite da još malo kuha.
Prije serviranja kratko propržite tanke ploške šampinjona, koje ćete dodati kao dekoraciju, te pospite svježim sitno sjeckanim peršunom. Prijatno!