Ako ste u nedoumici šta spremiti za nedjeljni ručak, imamo rješenje:
- patlidžane narežite na tanke liske, posolite i ostavite neka odstoje i otpuste sok. Isperite ih vrućom vodom kako ne bi bili gorki, zatim posušite kuhinjskim ubrusom.
- pleh ili veću tepsiju obložite aluminijskom folijom, te premažite maslinovim uljem, posložite patlidžan i pecite u zagrijanoj rerni na 200 °C 15tak minuta.
- prodinstajte sitno nasjeckani luk, zatim dodajte mljeveno meso, sitno sjeckani paradajz, lovorov list, biber, protisnut bijeli luk i vegetu, ili začine po želji. Podlivajte toplom vodom. Kada meso omekša i dobije sivkastu boju dodajte i sitno nasjeckan peršun.
Paralelno s pripremom mesa, kuhajte i bešamel umak i to na sljedeći način:
- na rastopljenom maslacu kratko propecite brašno, zalijte hladnim mlijekom i dodajte malo bibera, soli i parmezana. Kuhajte miješajući do željene gustoće.
Sada slijedi najlakši dio pripreme:
- u vatrostalnu posudu složite red patlidžana, red dinstanog mesa, prelijte bešamelom. Postupak ponavljajte sve dok ne ostanete bez sastojaka.
- Važno – ostavite nešto više bešamel umaka za kraj, kako bi prelili musaku.
Musaku peći na 220°C 20 do 30 minuta. Dobar tek!