Ukoliko volite pohovanu piletinu, ali vam se ne da spremati ovo jelo jer je neophodno prženje u ulju, onda imamo pravo rješenje za vas. Danas vam donosimo ideju nedjeljnog ručka i to zdraviju verziju. Požurite do najbliže Konzum prodavnice i kupite pileći file po akcijskoj cijeni u sklopu vikend akcije,a u nastavku pročitajte način pripreme pilećeg Cordon Bleu.
- pileći file izrežite na tanke listove, što veće površine, te izlupajte kuhinjskim čekićem za meso u tanak odrezak. Začinite biberom i začinskim biljem.
- u manju šerpu stavite dvije kašikice suhog začinskog bilja, rastopljeni maslac, protisnuti bijeli luk i origano, te uspite jednu čašu od 200ml vode. Zagrijte do vrenja i kuhajte nekoliko minuta kako bi se sastojci sjedinili. Iako zvuči neočekivano, ovaj korak je važan, a kasnije ćete vidjeti i zašto.
- pripremite smjesu za pohovanje tako što ćete pomiješati krušne mrvice, crvenu papriku i parmezan.
- na rastanjen pileću file položite tanko parče šunke, pa preko nje sira, presavijte file i učvrstite čačkalicama. Tako pripremljeno meso umačite u ranije pripremljenu tečnu smjesu koju ste kuhali, zatim u suhu smjesu za pohovanje, te slažite na papir za pečenje ili maslinovim uljem premazanu tepsiju, jer ovaj cordon bleu nećete pržiti u ulju, već peći u pećnici.
- prelijte ostatkom tekuće smjese i pecite u zagrijanoj pećnici, na 200°C pola sata do 45 minuta. Prijatno!