Ove nedjelje spremite nešto ukusno i neobično za ručak, te iznenadite svoje voljene. Mališani će biti oduševljeni.
Sastojci za tijesto:
- 2 l vode
- 1 kg glatkog brašna
- 2 kockice za pileću supu
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika soli
Sastojci za punjenje:
- 1 kg pilećih prsa, kuhanih i sitno nasjeckanih
- 2 glavice luka, sitno nasjeckane
- 1 kašika nasjeckanog peršuna
- nasjeckanu crvenu papriku (po želji)
- 2 čehna bijelog luka, zgnječena
- soli po ukusu
Smjesa za pohovanje:
- brašno,
- umućena jaja
- krušne mrvice
- priprema tijesta započinje kuhanje kocki za supu i ostalih sastojaka osim brašna, brašno dodajemo kada tekućina zavrije. Drvenom kašikom miješati sve dok se tijesto ne počne odvajati od zidova šerpe. Maknite s vatre, izvadite tijesto na ravnu površinu da se dobro ohladi. Premažite maslacem, mijesite povremeno da se ne bi uhvatila korica.
- pileće meso prokuhajte, ohladite i usitnite.
- u dubljoj tavi prodinstajte bijeli luk, sjeckanu crvenu papriku i crveni luk sve dok povrće ne omekša, tada dodajte i piletinu, zatim pričekajte nekoliko minuta i zainite po želji.
- kada se sve ohladilo, vrijeme je za izradu piletine na brazilski način. Namažite ruke maslacem i krenite u izradu. Uzmite dio tijesta, napravite kuglicu i uz pomoć kažiprsta napravite ruku u tijestu vodeći računa da zidovi ne budu tanki. Stavite dio nadjeva, zatvorite tijesto praveći oblik kao na fotografiji. (oblik zrele smokve)
- gotove oblike ispohujte: uvaljajte u brašno, zazim u jaja, pa u krušne mrvice.
- pržite u dubokom ulju do zlatno smeđe boje, posušite višak ulja ubrusom i servirajte uz omiljenu salatu.