Skupa sa prvim sunčanim danima budi se i želja za svježim povrćem, a u našim prodavnicama tokom svih godišnjih doba možete pronaći svježe povrće. Ideju za nedjeljnu ručak odlučili smo obogatiti upravo povrćem.
Mali je broj onih koji ne vole torte i kolače, ali pitamo se koliko ima odvažnih koji će ove nedjelje spremiti jednu slanu tortu? Priprema je jednostavna, a rezultat itekako ukusan.
Potrebni sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta 200-250g
1 tikvica
1 patlidžan
1 paradajz
vrhnje za kuhanje
1 jaje
mladi sir 100g
parmezan 100g
začini po želji
Priprema:
Tikvice, patlidžan i paradajz isjecite na tanke ploške, zagrijte gril tavu, te kratko propržite, tako da dobijete fine gril tragove na povrću. Umutite jaje, vrhnje i dodajte mladi sir, te malo posolite. Lisnatno tijesto razvucite prema veličini lima za pečenje. Preko tijesta premažite smjesu sira, vrhnja i jaja, zatim pospite parmezanom, pa poredajte sloj povrća, a onda ponovo sloj smjese od sira, vrhnja i jaja, pa još jedan sloj povrća i ponavljajte dok vam ne potrošite smjesu. Neka posljednji sloj bude fino poredano povrće i obavezno na kraju pospite parmezanom.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stepeni i pecite od 30-40 minuta! Servirajte uz zelenu salatu začinjenu limunom i maslinovim uljem, prijatno!