Tijesto se savršeno kombinuje sa svim sastojcima.
S čime god da pomiješate tijesto dobit ćete jedan jedinstven i zanimljiv okus. U nastavku vam donosimo ideju kako da napravite tomaće torteline sa špinatom, koji će vas oduševiti ovog decembarskog nedjeljnog popodneva.
Potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 3 jaja
- 250 grama brašna
- 100 grama špinata
- pola kašike ulja
- malo maslaca
- malo bijelog luka
- pola kocke za supu
- 50 grama svježeg sira
- sol, biber, začin po želji.
Od gore nabrojanih sastojaka zamijesite tijesto, dodajte malo soli i hladne vode. Tijesto mijesite 10-ak minuta, zatim tijesto oblikujte u kuglu i omotajte proizrnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Špinat dobro očistite, isperite, blaširajte i nasjeckajte na manje komade. Bijeli luk očistite pa nasjeckajte na veće kolutiće. Na malo maslaca prodinstajte bijeli luk i špinat, začinite sa pola kocke za supu i začinima po želji. Ostavite da se sve ohladi pa umijšajte i sir.
Tijesto razvaljajte na jako tanko, čašom izdubite krugove pa po njima rasporedite nadjev od špinata. Rubove premažite bjelanjkom, preklopite tako da dobijete oblik polumjeseca, rubove dobro stisnite, pa oblikujte ružno u torteline, koje dalje kuhate u slanoj vodi, od 5 do 7 minuta. Ostatak maslaca zagrijte, pa dodajte skuhane i ocijeđene torteline, izmješajte i poslužite ljudima koje volite. Prijatno!