Od komšinice Amele Šatare
Sastojci:
Za tijesto
Svježi kvasac - 1/2 pak
Šećer - 35g
Mlijeko - 125ml
Jaja - 1 kom
Brašno - 250g
Puter - 50g
Prstohvat soli
Za fil
Bjelance - 1 kom
Mljeveni orasi - 200g
Šećer - 50g
Čokolada za kuhanje - 50g
Vanilin šećer - 20g
Cimet - 1 kafena kašika
Slatka pavlaka - 100ml
Prstohvat soli
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti klatko tijesto, te ostaviti na toplom mjestu da udvostruči masu.
U medjuvremenu pripremiti fil. Umutiti bjelanca sa sećerom. Dodati otopljenu čokoladu, mjevene orahe, vanilin šećer i cimet. Sve dobro sjediniti i na kraju dodati slatku pavlaku.Umutiti fil da smjesa bude bude kompaktna i maziva.
Tijesto razvaljati na radnoj površini u obliku pravougaonika (cca. 40×35cm). Premazati ga filom. Izrezati oko 6 traka jednake širine. U podmazan pleh prečnika 26cm slagati trake u obliku puža, krenuvši od sredine pleha pa dok ne potrošimo sve trake. Tijesto ostaviti da odstoji oko 20 minuta prije pečenja. Premazati ga žumancetom, te peći na temperaturi 180°C oko 25 minuta.
Dobar tek!