Od komšinice Željke Vidović
Veoma jednostavan i ukusan kolač. Kombinacija prhkog tijesta i lagane kreme od jogurta i kisele pavlake uz dodatak korice limuna koja mu daje posebnu svježinu.
Iz akcijskog kataloga (08.02.-21.02) u pripremi ovog kolača korišteni su:
- K-plus jogurt 1l, 2,8% m.m., LACTALIS BH, GRADAČAC,
- Natura kisela pavlaka 20% m.m., MI99, GRADAČAC
- ZVIJEZDA stoni margarin, 250g
- Pšenično brašno MLIN MAJIĆ, Odžak
Sastojci za tijesto:
Margarin - 250g
Šećer - 120g
5 žumanjaka
Vanilin šećer - 20g
Prašak za pecivo - 20g
Brašno - 500g
Sastojci za fil:
5 bjelanjaka
Šećer - 250g
Vanilin šećer - 20g
Korica jednog limuna
Jogurt - 800ml
Kisela pavlaka - 400g
Brašno - 7 supenih kašika
Priprema:
Za tijesto pjenasto umutiti margarin sa šećerom i vanilin šećerom, dodati žumanjke i sve izjednačiti. Zatim dodati brašno prosijano sa praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razviti u pleh veličine 38x23 cm, koji smo prethodno namazali margarinom. Drugi dio tijesta umotati u prozirnu foliju i spremiti u zamrzivač dok pripremamo fil.
Za fil umutiti bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom i dodati limunovu koricu. Zatim lagano dodati jogurt i kiselu pavlaku i na kraju brašno. Sve lagano ujednačiti mikserom muteći najmanjom brzinom.
Pripremljeni fil izliti na prethodno razvaljano tijesto u plehu i lijepo poravnati. Preostali dio tijesta izvaditi iz zamrzivača i ravnomjerno naribati po filu na koristeći krupnu stranu ribeža.
Kolač peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Potpuno ohlađen kolač po želji posuti šećerom u prahu i služiti.
Dobar tek!