Sastojci:
Tikva - 1kg
Crveni luk - 1 glavica
Mrkva - 3 mrkve
Vrhnje za kuhanje
So i biber po želji - 200g
Priprema:
Tikvu, mrkvu i luk ogulite, očistite i narežite na manje kocke.
Narezano povrće stavite u posudu, ulijte vodu tako da ga prekriva 3 centimetra iznad, te ostavite da se kuha.
Dodajte sol i biber po želji, a i maslinovo ulje ukoliko želite da dobijete puniji okus.
Kuhajte dok povrće ne omekša, odnosno dok se ne raspada pri dodiru viljuškom.
Kada je povrće skuhano, odlijte većinu vode (ali ne bacajte) i sastojke izmiksajte štapnim mikserom. Ovisno o tome želite li gušću ili rjeđu supu, polako joj dodajite prethodno odlivenu vodu.
Supu u tanjiru prelijte s dvije kašike vrhnja za kuhanje.
Poslužite s pečenim hljebom.
Prijatno!