Od komšinice Azre Agić
Iz akcijskog kataloga (22.-28.02.) u pripremi ovog jela korišteni su:
- Palenta Molino Favero, 1kg
- Dukat mlijeko, 2,8% m.m., 1l
- Poli hrenovke, 330g
- Kristal salata, komad
Ostali sastojci:
- Ulje - 2 supene kašike
- Kiselo vrhnje - 100ml
- Maslac - 20g
- Majoneza - 1 supena kašika
- Kiseli krastavci - 2 krastavca
- Ocat - 1 kafena kašika
- Bijeli luk - po želji
- Sol - po želji
Priprema:
Prokuhati mlijeko, dodati mu ulje, maslac i sol po želji. U mlijeko postepeno sipati palentu brzo miješajući mutilicom dok ne dobijete gustu smjesu.
Skloniti sa vatre i ostaviti 2 minute da se smjesa dodatno zgusne. Oblikovati poplete i izbušiti rupicu po sredini.
Hrenovke skuhajte i režite na dužinu od oko 1,5cm, te ih redajte u rupice u popletima. Sve zajedno kratko propržite na ulju po 1 minutu sa obje strane.
Za domaći tatar umak u posudi izmješajte kiselo vrhnje, majonezu, ribane kisele krastavce, sitno narezan bijeli luk, ocat i sol po želji.
Poslužite na listovima zelene salate uz tatar umak sa strane.
Uživajte!