Preporuka za nedjeljni ručak!
Iz akcijskog kataloga (15.03.-28.03.) u pripremi ovog jela korišteni su:
Mljeveno juneće meso, Menprom, 350g
Barilla Senza Gluten, bez glutena špageti, 400g
Extra djevičansko maslinov ulje, Zvijezda, 0,5l
Sastojci za pripremu ćufti:
- 350 g mljevenog junećeg mesa
- Šolja prezle
- Peršuna - 1 supena kašika
- Parmezan - 1 supena kašika
- Crni biber - 1 kafena kašika
- Parmezan - 2 kafene kašike
- Bijeli luk- 1 kafena kašika
- Jaje - 1kom
- So - po želji
Sastojci za pripremu sosa:
- Crveni luk - 1 kom
- Bijeli luk - 5 čehna
- Maslinovo ulje - 2 supene kašike
- Oguljeni paradajz - 750g
- Paradajz pire - 200ml
- So - 2 kafene kašike
- Šećer - 1 kafena kašika
- Biber - 1 kafena kašika
- Lovorov list
- Bosiljak - po želji
Priprema:
U posudi promješajte mljeveno meso, prezlu, peršun, parmezan, biber, bijeli luk u prahu i jedno jaje. Dobro promešajte sve sastojke i napravite 10 mesnih okruglica,
potom ostavite u frižideru dok se ne ohlade. U šerpi na laganoj vatri dodati maslinovo ulje, ispržiti crni i bijeli luk, umiješati paradajz, so, šećer i lovorov list.
Poklopite šerpu, smanjiti temperaturu i pustiti da se kuha oko 45 minuta na laganoj vatri. Umiješajte paradajz pire, bosiljak po želji, biber i ćufte i kuhajte još 30 minuta.
Špagete skuhajte po upustvu i preko njih servirajte ćufte sa sosom, te preko njih dodajte prstohvat parmezana.
Prijatno!