Od komšinice Marijane Šimić
Iz akcijskog kataloga (15.-21.02.) u pripremi ovog jela korišteni su:
- Pšenično brašno, Mlin Majić, 5kg
- Meggle svježi sir, 20% m.m., 450g
- Creamy, 20% m.m., 350g
- Bonito palenta, 400g
Sastojci:
Za tijesto
- Brašno - 500g
- Jaja - 1 kom
- Ulje - 2 supene kašike
- Blagi ocat - 1 supen kašika
- Prstohvat soli
- Mlaka voda
Za nadjev
- Vrhnje za kuhanje - 200ml
- Svježi sir - 500g
- Jaja - 3 kom
- Palenta - 4 supene kašike
- Creamy vrhnje - 350g
Priprema:
Brašno prosijati na radnoj površini. Načiniti u sredini brašna udubinu tu staviti jaje, ulje i sol. Mlaku vodu sa octom lagano dolijevati u brašno i umijesiti tijesto.
Umijesiti tijesto rukama dok ne dobijete glatku smjesu. Premazati ga sa par kapi ulja i ostaviti da odstoji pola sata na toplom.
U međuvremenu pripremite nadjev. U zdjelu sjedinite sastojke: sir, jaja, vrhnje za kuhanje i začiniti po želji, na kraju dodati 2 žlice kukuruznog instant brašna (palentu).
Tijesto razvucite na veličinu cca. 150x100 cm, te posipajte sa 2/3 nadjeva samo donje dijelove razvučenog tijesta u širini 20-30 cm. Tijesto zatim motajte počevši od sira prema kraju tijesta.
Uvijeno tijesto izrežite na jastučiće veličine 7-7,5 cm.
U veliki lonac stavite vruću vodu, sol i ulje. Štrukle zatim kuhajte dok ne isplivaju na površinu.
Skuhane i ocijeđene štrukle redajte na pleh za pečenje, prelijte sa 1/3 nadjeva i pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 50 minuta.
Pečene strukle služite tople posute ostatkom nadjeva.
Prijatno!