Od slatkog slađe - TRADICIJA SLATKA POPUT MEDA
Sastojci:
Za medeno tijesto
- Puter - 50g
- Šećera u prahu - 150g
- Jaje - 1/1
- Med - 3 supene kašike
- Mlijeko - 4 supene kašike
- Soda bikarbona - 1 kafena kašika
- Mješavina začina za medenjake - 2 kafene kašike
- Brašno - 500g
Ostali sastojci
- Modlice
- Jedno bjelance
- Šećer u prahu
- Malo limunovog soka
- Boje za hranu
Priprema:
Na laganoj vatri otopite puter, šećer, jaje, med, mlijeko, potom dodajte sodu bikarbonu.
Kad se smjesa ohladi postepeno dodajte brašno, lagano miješajući zamijesite tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 24h.
Drugi dan tijesto razvaljajte na debljini 1/2 cm, te modlicama izrežite oblike po želji. Medenjake posložite na papir za pečenje, premažite bjelankom i pecite 10 minuta na temperaturi 180°C.
Čim budu pečeni, medenjake izvadite na hladnu podlogu kako se ne bi isušili.
Za ukrašavanje umutite bjelance sa 6-7 kašika šećera i par kapi boje za hranu, te na kraju dodajte pola kafene kašike limunovog soka.
Smjesu dobro umutite, te njome šarajte ukrašavajući medenjake po želji.
Prijatno!