Kako bi vaša voćna salata uvijek izgledala savršeno i obraduje vaše čulo okusa pratite naše savjete:
1. Uvijek birajte voće istog stepena zrelosti, da bude mekano i zrelo, ali i blago krckavo, - tako će salata biti svježa i ukusna duži vremenski period
2. Koristite voće upadljivih boja poput zelene, crvene i narandžaste kako biste napravili kontrast među plodovima, na taj način će vaša salata izgledati zanimljivo i primamljivo
3. Koristite voće različitih tekstura, tako će vaša salata biti ukusnija, a vaše nepce će biti zauzeto otkrivanjem novih kombinacija
4. Jedna od prvih lekcija u školi kuhanja jeste da režete voće na jednake kriške ili kocke - tako vaša salata ne samo da će izgledati ljepše nego i lakša za jesti
5. Voće obavezno očistite od svih nejestivih dijelova i, po potrebi, ogulite, a zatim ga narežite
6. Uvijek koristite jednake količine voća - tako niko neće imati utisak da ga je zapala samo jabuka :)
7. Pojačajte ukus vaše salate korom svježeg citrusa ili sokom od limuna - tako ćete spriječiti da voće potamni
8. List nane ili mente je najbolji ukras voćne salate, ali i s druge strane unosi svježinu i prekrasan miris
9. Mrvica šlaga ili jogurta obogatit će vašu salatu i dati joj kremasti okus
10. Ukoliko se nađe poneka tvrđa opora voćka, koja nije dovoljno zrela, smekšajte je kašičicom šećera u kristalu
Dobro ohlađenu voćnu salatu poslužite s dodacima po želji. Uz voćne salate u kojima dominira kiselkasti okus, odlično odgovara dodatak šlaga ili sladoleda od vanilije, dok one izuzetno slatke odlično nadopunjuje kremasti grčki jogurt ili svježi sir. Tropsko voće, poput manga, papaje, ananasa i banana, voli "društvo“ kokosovog brašna, a ostali mogući hrskavi dodaci voćnim salatama su i muesli te sjeckani orašasti plodovi, poput badema, oraha, lješnjaka i indijskih oraščića.