Popularni cheesecake lako možemo napraviti i sami, ali ga samo jedan pogrešan potez može je upropastiti.
Donosimo vam sedam najčešćih grešaka koje koje radimo kad pravimo ovaj omiljeni desert.
1. Sir vam nije sobne temperature
Kremasti sir mora biti sobne temperature, ostavite ga da odstoji minimalno dva sata prije pravljenja torte, jer ćete u suprotnom umjesto kremaste, glatke smjese dobiti teksturom sličniju zrnatom siru.
2. Pretjerujete s jajima
Umjereno s jajima! Dodavanjem jaja u vaš cheesecake dobijate posebno glatku i bogatu teksturu, jer u suprotnom, dodate li previše jaja, jaja površina torte vam može popucati. Dovoljno je da stavite dva veća jajeta, ali najbolje je da se strogo držite recepta.
3. Koristite neprikladan kalup
Ukoliko koristite kalup kojem se gornji i donji dio mogu razdvojiti postoji velika mogućnost da će vam smjesa iscuriti kroz kalup dok se torta peče.
4. Pečete je predugo
Ovu vrstu torte morate izvaditi iz peći dok je sredina još mekana. Ukoliko vam se sredina previše stisne vaša torta će pucati i mrviti se. Torta je spremna za vađenje kada je fil dobio blagu blijedu boju i kada je rub torte malkice napuhan.
5. Pečete je prekratko
Pri kraju pečenje ugasite peć, i otvorite vrata, ali tortu ostavite da još odstoji unutra. Izvadite je tek onda kada je kalup bude dovoljno hladan da ga možete uhvatiti rukama. Tortu ostavite da se potpuno ohladi prije stavljanja u hladnjak.
6. Servirate ledenu tortu
Tek napravljena torta mora odstajati u hladnjaku, ali njen neodoljivi okus do potpunog će izražaja doći samo ukoliko je prije posluživanja ostavite da barem 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.
7. Pogrešno je režete
Kako bi izbjegli neuredne komade torte, umočite nož u vruću vodu te ga obrišite prije svakog reza. Znamo da je to dodatan posao, ali je zaista vrijedan torte od sira koja izgleda dobro koliko je i ukusna.