Naši vjerni Facebook fanovi Mirnes i Mirela Bečirović su nam rekli da njihov sinčić Adnan, mali đak prvak, danima već traži da proba meksičko jelo sa tortiljama.
Mi smo fascinirani njegovim izborom i željom za isprobavanje novih ukusa, što nije karakteristično za djecu njegove dobi. Izrazio je želju da želi da proba Burrito, te smo odlučili da samo za njega napišemo ovaj fini recept koji će mu se sigurno jako dopasti.
Burrito je punjena tortilja, jedan od najpoznatijih specijaliteta meksičke kuhinje. Lagan za pripremu, te ne zahtjeva puno vremena i vještina.
Odlična stvar kod burrita jeste to što ga možete pripremati na razne načine i sa raznim kombinacijama, te ga na taj način prilagoditi svom ukusu.
Mi vam donosimo jednu od najpopularnijih kombinacija – burrito sa piletinom, međutim ukoliko ste ljubitelj neke druge vrste mesa, samo piletinu zamijenite svojom omiljenom vrstom i dobit ćete burrito po svojoj mjeri.
Sastojci:
- Poco Loco tortilla - 1 pakovanje
- Pileća prsa - 500g
- Meksička mješavina povrća - 1 pakovanje
- Pasirani paradajz - 100ml ili svježi paradajz izrezan na sitne kockice
- Crveni grah - 100g
- Crveni luk - 1 glavica
- Bijeli luk - 2 češnja
- Slatka crvena paprika - po želji
- Mješavina začina - Poco Loco Meksička ili Vegeta ukoliko niste ljubitelji ljutog
- Sol i biber - po želji
- Limun - sok pola limuna
- Zelena salata - 4 lista
- Krastavac - 1 komad
- Paradajz - 1 komad
Priprema:
Pileći file i ostale sastojke, ukoliko ste se odlučili za svježe sastojke prije nego saleđene meksičke mješavine povrća narežite na kockice.
U tavi ugrijte tri kašičice ulja, dodajte narezanu piletinu, začinite po želji dodavajući sol, biber i crvenu papriku, dodajte joj 3 supene kašike vode i malo limunovog soka kako bi ostala sočna, te je pržite uz povremeno miješanje.
Kada piletina bude skoro gotova, u istu tavu, dodajte sitno sjevkanu crvenu i žutu papriku, crveni luk, crveni grah, kukuruz, grašak i zelene mahune, ili umjesto toga uzmite zaleđenu meksičku mješavinu povrća i pirjajte dok povrće ne omekne.
Dok se povrće pirja, u posebnu posudu uspite umak od paradajza ili svježi paradajz, dodajte sitno sjeckan crveni luk (polovica glavice).
U drugu posudu uspite 250ml milerama te mu dodajte sitno sjeckan bijeli luk (jedan češanj).
Tortilje ugrijte prema uputama na pakovanju. Svaku tortilju namažite sa spremljenim mileramom i umakom od paradajza, poredajte svježu zelenu salatu, krastavac i paradajz, te ih napunite pripremljenom mješavinom povrća i mesa.
Tortilju zarolajte kao palačinku i zatvorite je na na oba kraja.
Sastojke također možete začiniti i usitnjenim origanom, mljevenom ljutom čili papričicom ili nekim drugim začinom po ukusu.