Cijelo pile s krompirom iz rerne budi razne emocije i nostalgiju, a opojni miris vraća nas u djetinjstvo. Taj stari, dobri recept danas smo obogatili slatkim jabukama, pa ćete u trenu jednostavni ručak učiniti specijalitetom.
Potrebni sastojci:
- cijelo pile;
- malo maslaca;
- sol, biber, začini po želji;
Pile smo ranije mnogo detaljnije morali očistit, sada isto kupite spremno za pečenje, ali ipak pregledajte da li je negdje ostala peruškica ili dlačica. Namastite veću tepsiju, pa u sredinu smjestite cijelo pile, zatim ogulite i narežite krompir na četvrtine i poredajte oko piletine, a onda otopite malo maslaca te premažite piletinu i krompir. Na ostatku maslaca prodinstajte neoguljene, na ploške izrezane jabuke sve dok ne omekšaju. Krompir i pile posolite, pobiberite i dodajte začine koje volite (crvenu papriku, sušeno povrće...) pored krompira dodajte i prodinstane jabuke, zatim sve stavite u zagrijanu rernu i ostavite da se peče sve dok pile ne porumeni, a krompir ne omekša.
Ova količina bit' će dovoljna za četveročlanu obitelj s dobrim apetitom! Prijatno!