Lignje ne moraju uključivati hrpe pripreme – ovaj recept je jednostavan i brz, a kao rezultat dobiti ćete ukusan obrok za vrlo kratko vrijeme.
Sastojci:
malo maslinovog ulja
1 mali crveni luk, sjeckan sitno na kockice
1 čehno bijelog luka, narezane na sitne listiće
nekoliko grančica svježeg peršuna
1 crvena čili papričica, sitno narezana
1 prstohvat dimljene paprike
400 g pasiranog paradajza
200 g konzerviranog graha, ispran i posušen
300 g svježe lignje, očistiti, izrezati na komade ili narezane na kolutiće
limuna, sitno naribane korice
Priprema:
U širokoj tavi zagrijte ulje i propžite luk, bijeli luk i peršun, dok ne omekšaju. Dodajte čili i papriku i pržite minut-dva, zatim dodajte pasirani paradajz. Kuhati lagano 15 minuta.
Dodajte grah, soli i bibera, te začine po želji. Položite lignje u jednom sloju na vrhu umaka od paradajza. Pokrijte poklopcem ili aluminijskom folijom, a zatim dinstajte lagano 5 minuta.
Provjerite da li su lignje skuhane i da li je okus vama po volji. Pomiješajte nasjeckani peršun i naribanu koricu limuna zajedno, te pospite po gotovom jelu. Servirajte i uživajte u laganom ljetnom morskom ručku.