Cvekla je izuzetno zdrava vrsta povrća, ali zbog cpecifičnog okusa ne baš i omiljena. U nastavku pročitajte osam razloga zbog kojih biste sok od cvekle trebali piti češće, a osim toga pročitajte i recept pomoću kojeg možete sami napraviti domaći sok od cvekle.
- sok od cvekle sprječava oštećenja ćelija i eliminiše slobodne radikale iz organizma, obiluje pigmentom betalainom koji ima antioksidantna i antiupalna svojstva.
- odlična je pomoć pri tegobama s probavom, istraživanja su pokazala da sok od cvekle pomaže u čišćenju crijeva, te pomažu pri pravilnoj funkciji.
- povećava nivo energije i pomaže tijelu da bolje reaguje na vježbanje.
- čaša ovog soka dnevno snižava visok krvni pritisak.
- zahvaljujući karotenoidima koje sadrži, kao što su lutein i zeaksantin, sok od cvekle je izrazito dobar i za zdravlje očiju.
- povećava nivo željeza u krvi, te poboljšava crikulaciju.
- sok od cvekle dokazano popravlja imunitet, pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.
- zahvaljujući magneziju, sok od cvekle pomaže pri ublažavanju stresa.
Pripremite domaći sok od cvekle, mogu ga piti i djeca i odrasli, ali i bebe.
Potrebni sastojci:
- jabuka
- mrkva
- cvekla
- malo soka od limuna
- kašičica meda po jednom dcl soka
Priprema:
- jabuku, mrkvu, cveklu ogulite i narendajte na sitno, u jednu posudu. Ostavite pola sata-sat da odstoji i pusti svoje sokove. Na visoku posudu stavite cjediljku pa kašikom procijedite narendano voće i povrće, u sok dodajte limun i med. Sok pijte svjež i uživajte u eliksiru zdravlja.