Tradicionalna bosanska delicija.
Sastojci:
Kadaif - 500g
Maslac - 250g
Šećer - 1300g
Orah jezgra - 100g
Grožđice - 50g
Limun - 1 komad
Voda - 1l
Priprema:
U tepsiju promjera uspite 250g kadaifa dobro pritisnite kako bi se kadaif izlomio i fino složio.
Pospite ga sa malo otopljenog maslaca, te pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C.
Nakon pečenja izvadite iz pećnice, pospite sitno sjeckanim orasima i suhim grožđicama po želji.
Stavite drugu polovicu kadaifa, ponovite postupak lomljenja, zatim ravnomjerno pospite preostalim rastopljenim maslacem.
Pecite dodatnih peći 10 minuta na istoj temperaturi, dok ne poprimi zlatno smeđu boju, zatim smanjite temperaturu na 150°C i ostavite da se 'suši' minimalno 1 sat vremena.
Za vrijeme pečenja u lonac za kuhanje ulijte 1 litar vode, 1300g sitnog šećera i par kriški limuna, te ostavite da prokuha, od trenutka kada proključa smanjite vatru i ostavite da kuha jos 20 minuta kako bi dobili šećerni sirup ili agdu.
Kada je kadaif gotov izrežite ga na kocke i ostavite da se ohladi.
Tako ohlađen kadaif polahko i ravnomjerno zaljevajte vrelom agdom.
Zaliven ostavite u frižider oko 2 sata da se ohladi.
Prijatno!