Kus-kus je tradicionalno berbersko jelo od pšenične krupice, spada među glavne namirnice u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja – Maroka, Alžira, Tunisa, Libije...
Jedna šolja kus-kusa obezbjeđuje 176 kalorija, što je manje nego što ima u istoj količini riže. Bogat je proteinima koji utječu na održavanje visokog nivoa energije u organizmu. Unos proteina je vrlo značajan za jačanje mišića, kao i zaliječenje rana i gradnju enzima.
Pored toga što je ukusan i lako se kombinuje sa većinom jela, ovo mediteransko-afričko gastronomsko čudo je izuzetno bogat izvor vitamina B kompleksa i minerala selena, kalija, kalcija, magnezija i gvožđa. Preporučuje se konzumirati za zdrave krvne sudove i regulisanje tjelesne težine.
Sastojci:
Kus-kus - 250 g
Margarin - 50 g
Pileći bataci sa karabatkom - 1 kg
Paradajz - 1 kom
Sol - po želji
Za sos:
Crveni luk - 1 kom
Bijeli luk - 1 češanj
Sol - po želji
Priprema:
U posebnu posudu uliti pola litre vode dodati 50g margarina i sol po želji. Kada voda proključa usuti kus-kus, poklopiti i ostaviti da nabubri.
Batake sa karabatkom nasoliti i pržiti u zagrijanom ulju.
Za vrijeme dok se piletina sprema, u posebnoj posudi ispržiti crni luk i bijeli luk i dodati mu sol po želji i narezani paradajz kojem ste prethodno uklonili kožicu. U tu smjesu dodati meso, dobro promešati i malo prokuhati.
Spremljeno jelo servirajte u duboki tanjir.
Prijatno i dobar tek!