Sezona je ljubičastih, sjajnih patlidžana i ni slučajno ih nemojte zanemariti. U nastavku pročitajte jedan neobičan recept za pripremu ukusnih patlidžana. Spremljen na ovaj način patlidžan može biti zasebno jelo uz salatu, ali i kao prilog. Nježnog okusa, spužvaste strukture, sočan i izuzetno ukusan će vas osvojiti.
Sastojci:
- 1 patlidžan srednje veličine
- ½ l mlijeka uz dodatak malo vrhnja za kuhanje
- 4 kašike brašna
- so, biber, začini po želji
Priprema:
- patlidžan isjecite na šnite, ogulite (nije nužno) i potopite u blago posoljeno mlijeko preko noći. Idući dan patlidžan izvaditi iz mlijeka, blago pritisnite da izađe višak tekućine, posušite i posolite, pobiberite zatim umočite u brašno, te pržite na ulju na srednjoj temperaturi dok ne dobije finu, rumenu boju.
- prženi patlidžan stavite na papirne ubruse da se ocijedi višak ulja.
- servirajte onakako kako volite, a kao nesvakidašnju ideju predlažemo da prženi patlidžan poprskate sa par kapljica meda i uživate u spoju neobičnih okusa. Prijatno!