Sastojci:
Mljeveno pureće meso - 300g
Riža dugo zrno - 400g
Prezla - 3 supene kašike
Jaja - 1 jaje
Mješavina začina - po želji
Limun - sok pola limuna
Senf - supena kašika
Crveni luk - 1 manja glavica
Bijeli luk - 3 češnja
Ulje - 30 ml
Sol - po želji
Sos:
Brašno - 2 supene kašike
Crvena paprika - po želji
Paradajz - 1 veći
Priprema:
U posebnu posudu uliti pola litre vode dodati sol po želji. Kada voda proključa usuti rižu, kuhati je 10 minuta, poklopiti i ostaviti da sama nabubri kako bi bila razabrana.
U međuvremenu, purećem mljevenom mesu dodajte sitno sjeckan crveni i bijeli luk, 3 supene kašike vode, kafenu kašiku senfa, 3 supene kašike prezle, supenu kašiku brašna, sol, biber i mješavinu začina po želji.
Dobijenu smjesu oblikujte u male ćufte, a zatim ih pržite na ulju.
Kada ćufte budu pečene, odložite ih na papirnu salvetu kako bi se višak masnoće iscjedio.
Za sos, propržite polašoljice ulja sa brašnom, dok brašno ne porumeni, dodajte mu sitno sjeckan i prethodno oguljen paradajz, crvenu papriku i mješavinu začina, te mješajte konstantno kako se ne bi stvorile grudvice. u smjesu sipajte malo vode i kuhajte 2-3 minute.
Spremljenim sosom prelijte ćufte, servirajte ih sa kuhanom rižom.
Dekorišite po želji liskama peršuna ili cherry paradajzom.
Prijatno i dobar tek!