Valentinovo je prošlo, ali to nikako nije razlog da ne obradujete vaše voljene i u svakom danu pronađete malo vremena za ljubav.
Tako ukoliko ste se zaželjeli laganog, a ukusnog obroka te voljene osobe želite iznenaditi svojim kulinarskim umijećem, onda ih obavezno morate isprobati!
Sastojci:
Za tijesto
Jaje - 1 kom
Brašno - ½ kg
Voda
Prstohvat soli
Za fil
Crveni luk sitno sjeckan - 1 kom
Mljeveno juneće meso - ½ kg
Sol biber - po želji
Za preljev
Bijeli luk sitno sjeckan - 1 kom
Mileram - 250 ml
Sol - po želji
Priprema:
Tijesto - Zamijesiti tvrđe tijesto od jaja, brašna i soli postepeno dodavajući vodu, te ostaviti da stoji 10 minuta. Nakon toga, razvaljajti ga na 2 mm debljine. Razrežite ga u obliku srca kalupima za kolače.
Preljev - U posebnu posudu uspite mileram, sol po želji i sitno sjeckani bijeli luk te ostavite da odstoji kako bi smjesa poprimila ukus.
Fil - Napraviti smjesu od mljevenog mesa, crvenog luka, soli i bibera. Na svako drugo parče tijesta staviti malo smjese u sredinu, praznim komadima tijesta poklopiti punjene, te zalijepiti rubove laganim tapkanjem prstima kako biste osigurali da nema šupljina.
Spremne raviole kuhati u uzavreloj posoljenoj vodi dok ne isplivaju. Ocijedite ih, te servirajte u duboki tanir posipanjem preljeva od milerama i bijelog luka pospite slatkom crvenom paprikom i poslužite s mješavinom vrhnja i jogurta ili prema želji sa sitno nasjeckanim češnjakom.
Prijatno i dobar tek!