Sastojci:
Listovi vinove loze – 20 kom
Junetina mljevena – 800 g
Suho meso - 50g
Crveni luk – 1 glavica
Bijeli luk – 1 češanj
Slatka paprika mljevena – 1 supena kašika
Jaje - 1 kom
Ulje - 50 ml
So i biber - po želji
Priprema:
U duboki lonac uliti ulje i grijati ga na jakoj vatri. Crveni i bijeli luk sitno nasjeći i pržiti ga na ulju, nakon 3 minute mu dodati sitno sjeckano suho meso. Kada luk poprimi zlatno žutu boju usuti vodu do pola lonca i ostaviti na laganoj vatri da se zagrije.
U posebnoj posudi izmješati mljeveno meso i jaje, te ga začiniti po želji.
Rižu dobro oprati, dodati je u posudu sa meso, te smjesu izmješati rukama i ostaviti da malo odstoji.
Listove loze očistite, a zadebljale dijelove odstranite nožem. U svaki list stavite supenu kašiku smjese od mesa i riže i umotajte.
Spremne sarme slažite jednu do druge u lonac sa temeljcem, dodajte toplu vodu i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata uz povremeno dodavanje vode.
Lonac povremeno protresite da ne bi došlo do zagaranja.
Spremno jelo servirajte u duboke zdjele, začinite po želji i dekotišite peršunom.
Prijatno i dobar tek!