Neka vaš dom ovog vikenda miriše na opojan i zamaman miris pečene jabuke i cimeta. Obradujte svoje najdraže slasnom i mirisnom pitom od jabuka.
Sastojci:
400g jufke
1kg Idared jabuka
½ male kašikice cimeta
100g smeđeg šećera
100g K plus grožđica
malo ulja
Preliv:
500ml vode
500g šećera
1 K Plus vanilija šećer
- jabuke oguliti, te narendati, zatim zagrijati širu i dublju tavu sa vrlo malo ulja. Jabuke prodinstati, dodati ciment i šećer. Kada jabuke otpuste sok i potamne isključite temperaturu, zatim dodajte grožđice. Jufke razmotajte, zatim premažite sa malo ulja, redajte smjesu od jabuka kao što to radite kada pravite bilo koju drugu pitu, zatim jufku urolajte i redajte u tepsiju. Postupak ponovite dok ne ostanete bez smjese i jufki. Prije nego pitu ubacite u pećnicu, izrežite na željene dimenzije.
- pitu od jabuka pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, na temperaturi od 180 C, sve dok jufke ne porumene.
- u međuvremenu pripremite preliv. Zagrijte vodu, dodajte šećer i pustite da se rastopi, obavezno miješajte. Nakon što se šećer rastopio dodajte i vanilin šećer. Ukoliko želite možete dodati i sok od pola limuna.
-izvadite pitu od jabuka, prelijte i pokrijte većom tepsijom ili folijom.
-uživajte u zamamnom mirisu jabuke i cimenta. Prijatno!