Sastojci:
Mljevena junetina - 500g
Riža - tri šolje
Crveni luk - 8-10 manjih glavica
Crvena paprika - po želji
So - po želji
Biber - po želji
Ulje - po želji
Priprema:
Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuha 5 minuta, luk se ne smije prekuhati, inače će se raspadati. Ocijedite i stavite u hladnu vodu, da se postepeno hladi dok pripremate smjesu za punjenje.
Sjedinite mljeveno meso, crvenu papriku, biber, rižu i ulje, a možete dodati i začine po volji poput peršuna, sušenog mljevenog povrća i sl. Kako bi sos imao lijepu crvenu boju, nemojte štediti crvenu papriku.
Kada se luk ohladi, polako odvojite slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi, čak ako se i to desi nije problem, samo napunite i preklopite luk. Pažljivo i nježno punite luk smjesom i redajte u šerpu, praznine između napunjenih lukovica ispunite ostacima luka koje niste uspjeli iskoristiti za punjenje.
Pouljite i stavite peći, nekoliko minuta, pazeći da ne zagori, zatim prelijte vodom tako da lukovice budu potpuno potopljene, vodite računa da lukovice ne ostanu „na suhom“, te dolijevajte vodu po potrebi. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i poklopite da se lagano krčka oko pola sata. Kada je riža potpuno skuhana, tada možete biti sigurni da je jelo spremno.
Za gušći saft napravite zapršku tako što ćete na malo maslaca zapržiti kašikicu brašna i kašikicu crvene paprike. Zapršku lagano sipajte u šerpu, pažljivo miješajući, te ostavite kuhati još dodanih 5 minuta, ili do željene gustoće.
Gotove dolme servirajte prelivene vrhnjem za kuhanje, te posute peršunom.
Prijatno!