U zimskim danima čovjekovo tijelo vapi za domaćim, okrepljujućim supicama, a u nastavku teksta pročitajte kako da spremite jednu baš takvu koja će vam dati dodatne nutritivne vrijednosti i energiju, te pomoći u borbi protiv prehlada.
Sastojci:
600gr junećih rebara
1 vezica svježeg peršuna
nekoliko mrkvi
1 manji celer
4 manja krompira
1 glavica crvenog luka
biber u zrnu, sol
Priprema:
Juneća rebra isijecite na komade, zatim dodajte nekoliko cijelih očišćenih mrkvi, te sitno sjeckani peršun, zatim dodajte očišćen celer. Za poseban šmek, ukoliko imate ravnu ploču, stavite foliju preko folije zapecite crveni luk presječen na polovice. Zatim i njega ubacite u lonac s mesom i ostalim povrćem. Vode nalijte toliko da prekrije sve sastojke, te još jedan centimetar iznad.
Dodajte nekoliko zrna bibera i malo soli, pustite da se kuha. Kada je meso skuhano, ubacite nekoliko cijelih očišćenih i oguljenih krompira. Kada je meso omekšalo, supu procijedite u drugi lonac, zatim skuhano povrće isjeckajte i vratite nazad, ali luk i biber bacite. Pospite svježim isjeckanim listićima peršuna i celera, ako želite meso također zadržite ili servirajte odvojeno uz neki drugi prilog, a u supu možete dodati i sitnu tjesteninu. Prijatno!