Tufahija je bosanska tradicionana poslastica od jabuka.
Tuff àh - na arapskom jeziku znači jabuka, porijeklom iz Perzije, a u Bosnu su ih donijele Osmanlije.
Sastojci:
Šećer - 1kg
Jabuke - 1kg
Mljeveni orah – 200 g
Limun – 3 kriške
Vanilin šećer – 2 kesice
Cimet u prahu
Šlag pjena
Priprema:
U posebnu posudu usuti šećer, 1 l hladne vode, dodati 3 kriške limuna, te kuhati na laganoj temperaturi dok se šećer ne otopi.
U međuvremenu, oguliti jabuke i izdubiti im sredinu.
Kad sirup prokuha, dodati pripremljene jabuke i jedan vanilin šećer, te kuhati na laganoj temperaturi oko 15 minuta, dok se ne pojavi pjena. Jabuke okrenuti na pola kuhanja kako bi bile jednako kuhane sa svih strana.
Skuhane jabuke izvaditi na stranu, a šećerni sirup procijediti i ostaviti da se hladi.
Za vrijeme dok se jabuke i sirup hlade, u posudi pomješati 200 g mljevenih oraha, cimet u prahu i vanile po želji, te dodati malo, ranije pripremljenog šećernog sirupa, tek toliko kako bi smjesa bila kompaktna. Pripremljenom smjesom od oraha puniti ohlađene jabuke.
Napunjene jabuke poredati u posudice, preliti ih ohlađenim sirupom te ukrasiti po želji šlag pjenom.
Ovu prekrasnu tradicionalnu poslasticu služiti hladnu uz kafu ili nakon jela.
Prijatno i dobar tek!