Tradicionalno bosansko jelo koje vole svi.
Sastojci:
Tijesto
Jaja - 1 kom
Brašno - ½ kg
So - prstohvat
Nadjev
Crveni luk - 1 kom
Mljeveno meso - ½ kg
Crvena paprika - po želji
Mješavina začina - po želji
Preljev
Bijeli luk - 1 kom
Mileram - 250 ml
Sol - po želji
* Prijedlog korištenih artikala za ovaj recept pogledajte klikom na željeni sastojak.
Priprema:
Zamijesite tijesto od jaja, brašna i soli postepeno dodavajući vodu, te ostavite da stoji 15 minuta.
U posebnoj posudi na zagrijano ulje dodajte mljeveno meso, sitno sjeckan crveni luk, mrkvu i pržite na srednjoj temperaturi oko 10 minuta, zatim mu dodajte malo vode, crvenu papriku, mješavinu začina po želji i pržite još 3 minute.
Tijesto razvaljajte ga na 2 mm debljine. Razrežite u željene oblike nožem ili kalupima za kolače.
Na svako drugo parče tijesta staviti malo smjese u sredinu, praznim komadima tijesta poklopiti punjene, te zalijepiti rubove laganim tapkanjem prstima kako biste osigurali da nema šupljina.
U posebnu posudu uspite mileram, sol po želji i sitno sjeckani bijeli luk te ostavite da odstoji kako bi smjesa poprimila ukus.
Spremne klepe kuhati u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju. Ocijedite ih, i služite tople posute preljevom od milerama i bijelog luka.
Prijatno!