Punjene paprike jedno su od najomiljenijih jela domaće kuhinje.
Sastojci:
- Paprika - 8–10 srednje veličine
- Mljeveno meso - 300g
- Riža kratko zrno - 1 šolja
- Crveni luk - 2 glavice
- Bijeli luk - 2 češnja
- Pasirani paradajz - 200ml
- Suncokretovo ulje - 50ml
- Mješavina začina (po želji)
- Crvena paprika - mljevena (po želji)
- Biber - mljeveni (po želji)
* Prijedlog korištenih artikala za ovaj recept pogledajte klikom na željeni sastojak.
Priprema:
Paprike očistiti od peteljki i sjemena.
U posebnoj posudi zagrijati ulje dodati mljeveno meso, sitno sjeckani crveni luk, malo vode i začine po želji, pržiti na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Rižu skuhati i dodati u smjesu sa mesom, dodatno začiniti i dodati sitno sjeckani bijeli luk, sve dobro promiješati.
Tako spremljenom smjesom puniti paprike.
U dubokoj vatrostalnu posudu poredati paprike, uliti sos od paradajza, ulje, začine i vodu, da prekrije paprike. Kuhati poklopljeno 45 minuta na srednjoj temperaturi.
Tako spremljene paprike služiti tople uz prilog po želji.