Mnogo je razloga za baklavu!
Sastojci:
Kore za baklavu - 2 pakovanja
Pistacije - sitno sjeckani 250g
Orasi - mljeveni 250g i sitno sjeckani 250g
Šećer - 1kg
Med - 100ml
Puter - 250g
Ulje - 1000ml
Voda - 1,5 l
Limun - 1 komad
Petit keks - 160g
Prezla - 50g
Priprema:
Sipajte šećer u lonac za kuhanje i prelijte ga vodom, tako da vode bude dva prsta iznad šećera, i kuhajte oko 20 minuta na jakoj vatri. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U tako spremljen preliv dodajte med i limun isječen na kriške i ostavite da se dobro ohladi, prije nego što se njime prelije baklava.
Istopite puter na laganoj vatri, i paziti da ne promijeni boju, te ga promiješajte s uljem. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke - orahe, pistacije, te petit keks i prezlu kako bi baklava nakon pečenja ostala sočna.
Sjecite kore za baklavu po meri pleha za pečenje. U pleh redajte prvo tri kore, te premažite smjesom od putera i ulja. Smesa treba biti topla ukoliko želite da vam kore nakon pečenja budu hrskave. Kore zatim pospite smjesom od oraha i pistacija. Preko stavite dvije kore i ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.
Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim posljednje.
Prije sječenja, pritisnite baklavu dlanovima kako biste je izravnali. Potom sjecite u oblik dijamanta ili neki drugi po želji.
Spremnu baklavu stavite u rernu i pecite 10 minuta na 190°C dok ne poprimi svijetlo smeđu boju, a onda sušite 45 minuta na 150°C.
Ukoliko vam se učini da će biti suviše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da sušite.
Vruću baklavu zalijete hladnim preljevom od šećera i meda kojeg ste prethodno rashladili.
Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mestu.
Prijatno!