Alma Turšić
Sastojci:
Za nadjev:
- Crvena paprika – 1 kom
- Bijela tikvica – 1 kom
- Cherry paradajz – 3-5 kom
- Šampinjoni – 3 kom
- Pileća ili pureća šunka – 100g
- Edamer ili neki drugi sir po želji – 250g
- Paradajz pire – 50g
- Bijeli luk – 2 češnja
- Origano - 1 čajna kašika
- Ulje – 1 supena kašika
- Sol i biber po želji
Za tijesto:
- Brašno – 300g
- Voda – 170ml
- Prašak za pecivo – 5g
- Kvasac – 1 čajna kašika
- Šećer – 1 čajna kašika
- Ulje za premazivanje
- Prstohvat soli
Priprema:
U maloj posudi pomiješajte paradajz pire, pola čajne kašike ulja, sitno sjeckan bijeli luk, origano i sol i biber po želji.
Nakon toga zamijesite tijesto, te ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi da miruje.
Za vrijeme dok tijesto miruje papriku, tikvicu i šunku izrežite na trake debljine 1cm, šampinjone na kriške, te cherry paradajz na polovice.
Tijesto podijelite na 6 jednakih komada, oblikujte ga u loptice te razvaljajte na veličinu srednjeg tanjira, premažite uljem i pržite u grill tavi po 1-2 minute sa obje strane.
*fotografije su simbolične