Aida Zalihić
Sastojci
Za Tijesto
Za Nadjev ( po zelji )
- mlaki umak od paradajza
- sir za pizzu
- salama
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto za pizzu. Neka odstoji dok se udvostruči volumen.
Nadjev
Pripremite sve za nadjev, jer vam sve mora biti pri ruci kad počnete pripremati pizzu. Skuhajte sami umak. Na malo maslinovog ulja stavite češnjak, samo da pusti miris. Dodajte paradajz izrezan na kockice, začinsko bilje, pikantno začinite i kuhajte dok ne dobijete gust kremasti umak, bez puno vode.
Kad se tijesto digne, istresite ga na drvenu površinu, podijelite na 4 loptice i rukama ga raširite u širinu tave. Ne mijesite ga, samo blago rukama raširite, da ne izgubi mekoću.
Tavu sa poklopcem zagrijte na laganu do srednju temperaturu, nikako na vruću. Kad je poklopac vruć stavite pizzu u tavu, poklopite i pecite dok se ne stvore mjehuri na površini, oko 4 minute. Okrenute pizzu i brzo je nadjenite. Neka umak bude mlak da se tijesto ne ohladi, a sir i salama prije ugriju. Na umak složite salamu i sir i ponovo poklopiti. Pecite i sa druge strane oko 4 minute. Za to vrijeme će se salama dovoljno ugrijati, a sir otopiti.
Očistite tavu od eventaulanih ostataka brašna i ponovite postupak i sa ostalim pizzama.
Prijatno!