Nedim Hodžić
Sastojci:
- 300 g brašna za dizana tijesta (ja koristim to jer su palačinke najukusnije)
- 200 ml tekućeg jogurta
- 200 ml mlijeka 4 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 velike žlice otopljenog maslaca
- 80 g šećera
- 1 vrečica vanilin šećera
- prstohvat soli
- jagode
- banana
- šlag
Priprema:
Stavite sve suhe sastojke u jednu zdjelu i dobro ih pomiješajte.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke izmiješajte pjenačom pa im dodajte jogurt i mlijeko, dobro promiješajte da se sastojci spoje.
Maslac otopite. Suhim sastojcima dodajte postupno smjesu od jaja, jogurta i mlijeka, lagano mikserom izmiksajte, ali ne predugo. Grudice u palačinkama su sasvim uredu. Smjesu valja miješati sve dok se suhi i vlažni sastojci posve ne sjedine. To znači da je smjesu potrebno miješati dok ne nestanu posljednji tragovi brašna, ali grudice mogu ostati. Naime, ako smjesu previše miješate, gluten će se osloboditi iz brašna te tijesto učiniti žilavim.
Dodajte smjesi otopljeni maslac i dobro izmiješajte. Bjelance istucite u čvrst snijeg te ih kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu.
Tijesto ne smije odstajati nego se odmah peku. Tavu za palačinke ovlaš premažite uljem i dobro zagrijte potom smanjite vatru.
Kutlačom uzmite po malo smjese i stavljajte je na sredinu tave. Pecite na laganoj vatri dok se s gornje strane svi mjehurici koji su se pojavili ne popucaju i tek tada palačinku preokrenite i pecite još par minuta.
Najbitnije je da se peku na laganoj vatri da ne bi izvana zagorile, a iznutra ostale sirove. Ako niste sigurni, nakon što ju okrenete, mozete ju piknuti čačkalicom po sredini i tako provjeravati da li su pečene, jer ne valja ako se prepeku. Ne ostavljajte ostatak smjese u frižideru, već odmah ispecite sve!
Par jagoda izgnječiti i staviti da malo zavri na šporetu da opusti sok, te dodati malo sećera u prahu. Tom smjesom preliti palačinke, te preko staviti šlag i ukrasiti cijelim jagodama i bananama.
*fotografije su simbolične