Sastojci
- 1 purica ili 2 karabatka purice
- 0.5 dl ulja
- 100 g mrkve
- 100 g crvenog luka
- 100 g celera, narezati na kockice
- 500 g mlinaca
- Sol, biber i ostali začini po želji
Priprema: | 15 minuta |
---|---|
Vrijeme kuhanja/pečenja: | 60 - 120 minuta |
Temperatura kuhanja/pečenja: | 180 - 250°C |
Broj osoba: | 6 |
Priprema recepta
Purica:
Puricu dobro operite, posušite, posolite sa unutarnje i vanjske strane, kuharskom špagom svežite noge kako bi purica zadržala lijepi oblik, te je stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh.
U manjoj posudi zagrijte 4 velike kašike ulja. Pustite da se ulje jako zagrije, te zalijte vrelo ulje po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaram opore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja.
Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte sa 0,5L tople vode.
Puricu od 3kg pecite 2 sata uz stalno podljevanje sa masnoćom. Važno je da puricu pečete na 250°C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 180°C.
Nakon pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.
Mlinci:
Napunite lonac sa 1l neposoljene vode. Mlince rukama razlomite na manje komade i stavite u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, te ih procijedite.
U tavi zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci „upiju“ masnoću sklonite ih sa vatre.