Zdravi i prirodni slatkiši – suho voće
Često konzumiranje kolača nije zdravo zbog velike količine šećera koju oni sadrže.
Prekomjerno konzumiranje šećera možete lako izbjeći korištenjem suhog voća koje svojom slatkoćom i okusom čini slastice ukusnijima, ali i zdravijima. Ne samo što su izvrstan izvor prirodnog šećera, suho voće je također bogato enzimima, vitaminima i mineralima. Sadržaj minerala, posebno kalcija i željeza u suhom voću je veći nego u svježem te ga nutricionisti smatraju iznimno bitnim u prehrani djece. Tako sušene grožđice sadrže kalij, sušene marelice kalij i željezo, a sušene smokve kalij, željezo, kalcij i magnezij. Osim toga, sušeno voće sadrži balastne tvari koje poboljšavaju probavu.
Sastojci:
10g mljevenih badema, oraha ili lješnjaka
10g datula ili suhih šljiva
10g suhih marelica
1 supena kašika meda
1 kafena kašike cimeta
3 kašike kokosovog brašna
sok pola narandže
Priprema:
Bademe i druge orašaste plodove, datule i ostalo suho voće usitnite u sjeckalici
Sve suhe sastojke izmiješajte, dodajte sok od narandže, cimet i med, te izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, tako da od nje možete napraviti kuglice.
Ako procijenite da vam treba još suhog voća ili badema i lješnjaka, dodajte ih smjesi. Rukama oblikujte kuglice i na kraju uvaljajte u kokos ili kakao u prahu, ovisno koji okus vaši mališani više vole.
Poslužite ih mališanima umjesto nezdravih slatkiša.
Posegnite za njima i sami, kada želite uživati u punoći prirodnih okusa.